Tuesday, March 01, 2005

Dinsdag 1 maart - 5 voor 4 tegen

Dinsdag 1 maart

1983
In de zaak Helm tegen Dakota moest de Supreme Court een besluit nemen over het lot van Helm. Helm had een ongedekte check uitgeschreven van 100$. Helm werd aangeklaagd en hoorde vervolgens levenslange opsluiting tegen zich eisen. Uiteindelijk kwam de zaak bij het Hooggerechtshof terecht. The Supreme Court besloot met een 5 - 4 stemming dat deze straf toch wel “cruel and unusual” was.

1991
Harmelin vs. Michigan
De Supreme Court besluit met een 5 - 4 stemming dat een levenslange gevangenisstraf, zonder kans op vervroegde vrijlating, een acceptabele straf is voor het in bezit hebben van +/- 0,6 kg cocaïne.

2005
De Supreme court verklaard in een 5 - 4 stemming de doodstraf ongrondwettelijk voor personen onder de 18 jaar.

De eerste twee voorvallen zijn wat luchtige noten bij het college van Rob owen. De laatste is hier toch wel het gesprek van de dag. De komende dagen zullen er wel veel opiniestukken in de kranten komen te staan. Ik ben benieuwd… Kan iemand trouwens de Nederlandse kranten in de gaten houden op dit gebied, maar vooral ook op het vlak van de doodstraf in het algemeen. Ik hoor het graag als er dingen over geschreven worden.
Vandaag dwars door de wekker heen geslapen en dientengevolge niet naar het college van Dix geweest. Ik heb mijn dag in schaamte doorgebracht. S’middags naar het college van Rob Owen die op sommige momenten werkelijk stond te stuiteren voor de zaal. Erg vermakelijk. Een van de studenten had koekjes gebakken (..) voor bij het college, veel kneuteriger dan dat kan het niet worden hier.
S'avonds een was gedraaid, opgeruimd, gelezen en Jorien gemist…