Monday, January 24, 2005

Maandag 24 januari - God or Darwin

Maandag 24 januari

Vandaag een behoorlijke lange dag. Op 2 uur aftrappen met de Class van Michele Deitch. De les duurt drie uur met slechts een korte pauze. Ongeveer 12 mensen volgen het seminair en er wordt veel gediscussieerd. Op dergelijke momenten merk je wel dat je engels nog wat tekort schiet. De drie uur met veel verbazing doorgekomen.
Het Texaanse/Amerikaanse systeem verschilt op een groot aantal punten van het onze. Hier wordt met groot gemak gesproken over straffen van meer dan 20 jaar. Straffen met een lengte van meer 40 jaar lijken hier soms meer regel dan uitzondering te zijn. De rechters hoeven hun beslissingen vaak niet of nauwelijks te onderbouwen. Het systeem lijkt te rammelen aan alle kanten. Afro-Amerikanen worden op grote schaal (on)bewust gediscrimineerd door het juridische systeem.
Op een gegeven moment valt het woord religie. Het is me al eerder opgevallen in kranten, maar dit is een behoorlijk religieus land. Op een groot aantal lagere en middelbare scholen wordt de evolutie theorie inmiddels al voorzien van grote vraagtekens. In plaats van de evolutietheorie verwijst men naar de intelligent design theorie. Ook wel ID theorie genoemd. Intelligent Design vereist een Inteligent Designer; wie anders dan God. Op sommige scholen worden de biologie boeken voorzien van een sticker met de tekst: “evolution is a theory, not a fact”
Ook tijdens de bijeenkomst wordt religie genoemd. Het meisje dat de kwestie opbrengt begint al met de verontschuldiging dat ze niemand tegen het hoofd wil stoten, vervolgens pleit ze voor scheiding van rechtspraak en religie. De Gristenfundamentalisten in het kleine zaaltje roeren zich meteen. “How can you separate your morals en values from justice”. Nooit gedacht dat de arm van Balkenende zich zo ver zou uitstrekken…

S’avonds een poging gedaan om een Nederlandse Boterkoek te maken. Missie gedeeltelijk geslaagd. Morgen mashed boterkoek bij het ontbijt (ik heb het ook niet verzonnen…)
De rest van de avond getreurd om het semi-mislukken van de boterkoek en gestudeerd.

Quote:
"I definitely would prefer to believe that God created me than that I'm 50th cousin to a silverback ape,"
Zie artikel in de Washington Post