Monday, February 14, 2005

Maandag 14 februari - Bradley

Maandag 14 februari

Vanmorgen met enige moeite uit bed gekomen.
Het is vandaag eindelijk weer een keer echt mooi weer. Geen wolkje aan de lucht en de temperatuur is dik over de 25 C (ongeveer 77 Fahrenheit).

S’middags, zoals elke maandagmiddag, policy class van Deitch.
Professor Deitch had vandaag voor een gastspreker gezorgd: John Bradley
John Bradley is de District Attorney van Williamson County (Texas), schrijver van het wereldbefaamde boek The Perfect Plea (TDCAA 2002), a manual on pleading guilty in Texas courts én de co-auteur van twee andere boeken: Texas Sentencing (Lexis Publishing 4th Ed. 2002) en Texas Predicate Questions Manual (TDCAA 2002). John is verder wel eens gezien bij Court TV (overigens een briljant(e) zender/programma; Judge July maar dan beter).

John weet en verteld veel over het Texaanse juridische systeem. Hij plaats kanttekeningen bij de eigenaardigheden van het systeem en verteld over zijn plekje binnen dat curieuze systeem.

America is all about weight and Money
John Bradley over hoe te bepalen wat de straf voor drugbezit is.

John is als District Attorney van het pittoreske Williamson County.

"Williamson County is blessed with a mild climate offering more than 300 sunny days each year, affordable housing, a low cost of living, clean air, and beautiful scenic vistas. The County is well known for a very low crime rate and friendly, neighborly people"

John is een gekozen District Attorney en verantwoordelijk voor de very low crime rate. Tijdens zijn werk houd hij dan ook in de gaten wat ‘zijn’ gemeenschap voor straffen wil zien en welke delicten de gemeenschap met alle mogelijke middelen vervolgd wil hebben. Hij wijst erop dat wanneer de verschillende county’s vergeleken worden men grote verschillen kan aantreffen in de strafmaat. Deze verschillen worden met name veroorzaakt door opbouw van de verschillende gemeenschappen.
Bradley wijst er op dat het moeilijk is om een geschikte oplossing te vinden om criminaliteit te bestrijden. In feite is het roeien met de riemen die je hebt. Een van de grote problemen noemt hij de drugscriminaliteit die ook hier het systeem verstopt. Verder pleit hij voor het bouwen van meer gevangenissen (iets wat de afgelopen 10 jaar in Texas maar nauwelijks gebeurt is).
Hij verteld over de keuzes die hij kan (en moet) maken als District Attorney. De keuzes liggen ongeveer in een range van 2 tot 99 jaar cel (over de doodstraf hebben we het vandaag niet gehad) en een lijst aan extra maatregelen (van boetes tot het onder toezicht stellen van criminelen).
Al met al was het interessant om zijn visie op het geheel te horen. John heeft één ding wel bereikt: Ik snap na vandaag iets meer van de Texaanse aanpak.