Sunday, February 20, 2005

Zaterdag 19 februari - Guns don't kill people

Zaterdag 19 februari

Het is een lange week geweest. Afgelopen week is een van de huisgenoten opgenomen ter observatie op de psychiatrisch afdeling van het ziekenhuis. De vrouw (50+…) heeft ongeveer 10 jaar in Laurel gewoond. Ze gedroeg zich al enige tijd vreemd. De afgelopen tijd is ze echter in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Een mogelijke trigger hiervoor is de zelfmoord van een goede vriendin van haar geweest. Ze beeld zich zelf allerlei ziekten in en praat over mensen die niet bestaan of al lang overleden zijn. maandag vertelde ze een huisgenoot, een ontzettende zachtaardige jongen die zelfs de spreekwoordelijke vliegen geen kwaad doet, dat ze su├»cidaal werd als ze hem zag. En ik kan u vertellen Damesch en Heeren; dat is nogal een mededeling. Het gevolg hiervan was dat de arme jongen zich niet meer in huis durfde te vertonen en volkomen van slag was. Voornamelijk uit angst dat ze zich wat aan zou doen. Gelukkig is ze donderdag na veel gedoe opgenomen.
Vanmiddag, na de brunch, met een aantal huisgenoten naar de Saxet Gun show geweest in het Crockett Center. Overigens niet heel erg moeilijk te vinden. het is gewoon een kwestie van opletten. Daar waar de meeste pick-up trucks staan moet je wezen.
Ik was van plan om veel foto’s te nemen maar het bordje “no camera’s” enkele rednecks en zo’n 10.000 (semi-automatische)wapens weerhielden mij hiervan.
Tja, zo’n gunshow. Wat kan je er over zeggen… Alles mag aangeraakt en opgepakt worden. Wat overigens toch wel erg leuk is. Heb met verschillende wapens (zowel geweren als de handwapens) in mijn handen gestaan en dat is toch wel een apart. Zo'n beetje alle niet volautomatische wapens uit de videospelletjes liggen hier letterlijk voor het oprapen (uiteraard zonder kogels in het magazijn).
De hal is gevuld met blanke mensen. Er is geen afro-amerikaan te bekennen. Dat is ook niet heel erg vreemd... Het is nogal een apart volkje op een dergelijke beurs. Veel zuiderlijke trots, mollets, geweren, sniperrifles, handwapens, messen van 2 tot 90 cm, samoeraizwaarden, Nazi-parafernalia (helmen, kostuums, insignes) waar grof geld voor wordt betaald, tafels vol met boeken en dvd’s over de heerschappij van de joden, conspiracy theories, vrijmetselarij, enzovoorts enzovoorts. Ook worden er bumperstickers verkocht en de onvermijdelijke t-shirts met vooral patriottische teksten: “We own texas”, “They can take away our wives but they can never take away our weapons”. Het t-shirt met “Guns don’t kill people, but I do”was mijn favoriet. Het grootste kaliber dat hier vrij te verkrijgen is, is een 50 mm sniperrifle. Daarmee schiet je met gemak door een stalen plaat van 2,2 cm, het juweeltje heeft een bereik van meer dan een kilometer. Alles voor de sport zullen we maar zeggen…